Maandag 4 januari 2021… de dag dat je weer begint op je werk na een heerlijke vakantie met gezellige feestdagen. Na dagen van relax opstaan, aan rommelen in je pyjama en in je eigen tempo leven, wordt je gewekt door de wekker en moet je aan de bak. Maar het is ook de dag dat je kinderen thuisonderwijs krijgen. De dag dat je weer start als moeder, werknemer en “juf”. Pffff, dat is weer wennen! Hoe doe je dit allemaal? Hoe ga jij dit fiksen?
Om de dag te beginnen kun je eerst even samen ontbijten. Daarna kun je een planning maken. Misschien heb je al in je agenda gekeken en weet je wat er bij jou gepland staat. Wat staat vast? Waar kun jij of moet jij je kind(eren) helpen? De tijd tussen het ontbijt en lunch kun je nu indelen. Een pauze plannen moet je niet vergeten, want die hoort natuurlijk ook bij de dagindeling. Samen met de kinderen kun je overleggen welke vakken wanneer gedaan worden. De planning kun je op een vel papier of bord schrijven. Dit schept overzicht en duidelijkheid. Bij jonge kinderen kun je gebruik maken van picto’s of plaatjes om de planning visueel te maken.
Natuurlijk komt je kind met vragen bij je. Maar jij hoeft niet direct klaar te staan wanneer je kind een vraag heeft. Ook op school is de juf niet altijd direct beschikbaar. De kinderen kunnen, net als op school, wel even zelfstandig aan het werk zijn. Je kind kan vertellen hoe zelfstandig werken op school er uit ziet. Soms heeft de juf een “niet storen” ketting om; zit er op de stoel van een juf een beer of wordt er een verkeerslicht gebruikt als teken om niet te storen. Door middel van een time timer wordt vaak aangegeven hoe lang de kinderen zelfstandig moeten werken. Op internet zijn diverse digitale time timers te vinden, bv. Analoge Timer | LiveCloud.online. Door de kinderen zelfstandig te laten werken, creëer je een moment om even ongestoord aan het werk te gaan. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kunnen ze een aantal minuten tot een half uur of een uur zelfstandig werken.
Jij bent geen juf of meester! Natuurlijk kun je je kind helpen bij het opstarten of wanneer zij vragen hebben, maar leg de lat niet te hoog! De juf en meester hebben online de uitleg gegeven en zij zijn ervoor om je kinderen les te geven en te ondersteunen, vergeet dat niet!
Jij bent de moeder, die het kind begeleidt in het thuisonderwijs. Samen kijk je of de opdrachten gemaakt zijn. Samen kijk je naar hoe het ging. Samen kun je de inzet van je kind bespreken. Samen zijn jullie trots wanneer het werk klaar is!
Merk je dat het toch even niet lukt of heb je behoefte om even vragen te stellen of te sparren neem dan gerust contact met me op: bel of app naar 06-12 58 24 13 of mail naar ingrid@kindercoachingaanhetroer.nl